آینده مشاغل با هوش مصنوعی مسئله است که سال ها مورد بحث بوده است. برخی بر این باورند که هوش مصنوعی مشاغل را از بین می برد که به معنی نابودی تمامی مشاغل جهان است. در حالی که بعضی بر این باورند که هوش مصنوعی بیش از آنچه که از بین می برد، شغل ایجاد می کند و این بحث همچنان ادامه دارد….
در این مقاله تاثیر هوش مصنوعی بر مشاغل و اقتصاد و چالش ها و مزایا و معایب اتوماسیون و هوش مصنوعی در محل کار به طور کامل بررسی می شود .
در حال حاضر هوش مصنوعی در محصولات و خدمات مختلف به کار می رود و بهبود و کارایی آن ها را افزایش می دهد شرکتها در بخشهای مختلف و فرآیندهایی مثل شخصیسازی توصیههای محصول، یافتن ناهنجاریها در تولید، شناسایی تقلب و غیره از هوش مصنوعی استفاده میکنند. آخرین نسل پیشرفتهای هوش مصنوعی مثل تکنیکهایی که به مشکلات طبقهبندی، تخمین و خوشهبندی می پردازند، باعث حل بسیاری از مشکلات می شود. تحقیقات اخیر نشان می دهد که پیشرفتهترین تکنیکهای یادگیری عمیق که شبکههای عصبی مصنوعی را به کار میگیرند، میتوانند بین 3.5 تریلیون دلار تا 5.8 تریلیون دلار ارزش سالانه داشته باشند. رشد روزافزون اتوماسیون و هوش مصنوعی (AI) کسب وکار ها و ماهیت کار و محل کار را تغییر می دهد و باعث سرعت و افزایش دقت کار می شود و به عنوان مکمل در محل کار عمل می کند. در نتیجه، برخی از مشاغل از بین می روند ، برخی دیگر رشد می کنند و بسیاری دیگر تغییر خواهند کرد.
این تکنولوژِی در زمینه هایی از علم مواد گرفته تا تحقیقات پزشکی و هوا شناسی مورد استفاده قرار می گیرد که نشان دهنده تاثیر بالقوه تکنولوژیِ در حل چالش های اجتماعی است به عنوان مثال، محققان در Geisinger الگوریتمی را توسعه دادهاند که میتواند زمان تشخیص خونریزی داخل جمجمه را تا ۹۶ درصد کاهش دهد. در همین حال، محققان دانشگاه جورج واشنگتن، از یادگیری ماشینی برای پیش بینی هواشناسی استفاده میکنند.
با وجود این مزایا آینده ی مشاغل چه خواهد شد؟
نمونه ای کاربردی از هوش مشنوعی در پزشکی
فهرست مطالب
Toggleآینده مشاغل با هوش مصنوعی چه تاثیری می پذیرد؟
طبق تحقیقات بیش از 2000 فعالیت کاری در بیش از 800 شغل میتوانند به صورت خودکار انجام شوند که شامل فعالیت های فیزیکی در محیط های قابل پیش بینی و ساختارمند و همچنین جمع آوری و پردازش داده ها می شوند. این مشاغل نیمی از فعالیتهایی است که افراد در بخش های مختلف انجام میدهند.
تقریباً همه مشاغل تحت تأثیر اتوماسیون قرار خواهند گرفت، اما تنها حدود 5 درصد مشاغل به طور کامل اتوماتیک می شوند در واقع حدود 30 درصد از فعالیتها در 60 درصد از همه مشاغل میتوانند خودکار باشند. این بدان معنی است که اکثر کارگران – از جوشکار گرفته تا کارگزاران وام مسکن و مدیران عامل – در کنار ماشینهایی که به سرعت در حال تکامل هستند کار خواهند کرد و ماهیت این مشاغل تغییر خواهد کرد.
هوش مصنوعی و اتوماسیون با چالش هایی همراه است از این چالش ها میتوان به نیاز به دادههای آموزشی زیاد ، مشکلات «تعمیم» الگوریتم ها ، مشکلات تصمیمات الگوریتم های یادگیری ماشین ، سوگیری احتمالی در دادهها و الگوریتمهای آموزشی، و همچنین حریم خصوصی دادهها اشاره کرد .
نوع دیگری از چالشها به توانایی سازمانها در پذیرش این فناوریها مربوط میشود همچنین گسترش فناوری در بین بخش ها و کشورها متفاوت است. بخشهای مالی، خودرو و مخابرات پیشتاز پذیرش هوش مصنوعی هستند. در بین کشورها، سرمایهگذاری ایالات متحده در هوش مصنوعی با 15 تا 23 میلیارد دلار در سال 2016 رتبه اول را به خود اختصاص داده و پس از آن سرمایهگذاریهای آسیایی بین 8 تا 12 میلیارد دلار و اروپا با 3 تا 4 میلیارد دلار در رده های بعدی قرار دارند.
آینده مشاغلی با هوش مصنوعی نابود می شوند.
حدود 15 درصد از نیروی کار جهانی، یا حدود 400 میلیون کارگر، ممکن است در دوره 2016-2030 توسط اتوماسیون شغل خود را از دست بدهند که در بدبینانه ترین حالت ممکن این رقم به 30 درصد یا 800 میلیون کارگر افزایش می یابد. در خوش بینانه ترین حالت آن، تنها حدود 10 میلیون نفر، نزدیک به صفر درصد از نیروی کار جهانی، شغل خود را از دست می دهند.
برخی از این مشاغل در ادامه آمده است:
1-بازاریاب تلفنی :احتمالاً قبلاً از طرف شرکت های مختلف تماسهایی دریافت کرده اید، اما انتظار میرود رشد شغلی بازاریابی تلفنی تا سال 2031 به میزان 18.2 درصد کاهش یابد. و این موضوع به این دلیل است که برخلاف سایر مشاغل، این شغل در بیشتر مواقع نیاز به کارهای تکراری و قابل پیش بینی دارد که به راحتی می توان آنها رابا هوش مصنوعی جایگزین کرد. با این حال، بازاریابهای موفق دارای سطحی از ادراکات اجتماعی و آگاهی عاطفی هستند که ماشینها هرگز نمیتوانند جای آن را بگیرند.
مشاوره رایگان مسیریادگیری هوش مصنوعی
مقالات
2- کارمندان دفترداری: انتظار می رود مشاغل در این نقش تا سال 2031 4.5 درصد کاهش یابد، زیرا این یک کار روتین است و می تواند به صورت خودکار انجام شود.
3-مدیران حقوقی: با رشد شرکت ها، به ویژه در بازارهای چند ملیتی، وجود کارمندان و سیستم های مبتنی بر کاغذ می تواند باعث ایجاد موانع و به تاخیر افتادن کار ها و هزینه های بیشتری شود. سیستمهای خودکار میتوانند با صرفه جویی در زمان و حداکثر دقت کار ها را انجام دهند در حال حاضر شرکتهایی مانند Ultipro و Workday در حال ارائه این خدمات هستند.
4-پذیرش: تلفنهای خودکار و سیستمهای زمانبندی میتوانند جایگزین بسیاری از نقشهای سنتی پذیرش شوند – بهویژه در شرکتهای فناوری مدرن که کار ها دفتری به وسیله هوش مصنوعی انجام می شود.اما، مسئولین پذیرش روابطی را در دفتر ایجاد می کنند که به آنها در ارائه پشتیبانی سفارشی در مقایسه با یک سیستم الگوریتمی مزیت منحصر به فردی می دهد.
5-پیک: سیستم تحویل در حال حاضر با هواپیماهای بدون سرنشین و روباتها جایگزین شدهاند، بنابراین با اتوماسیون شدن این سیستم تحویل ها سریع و به موقع خواهد بود.
6-تصیح کنندگان متن: امروزه نرم افزار های تصحیح کننده در دسترس همگان وجود دارد از نمونه های آن میتوان به بررسی ساده املا و دستور زبان مایکروسافت ورد گرفته تا برنامه Grammarly و Hemingway اشاره کرد در حال حاضرفناوریهای زیادی وجود داردکه به طور خودکار نوشته ها را بررسی می کند.
7- متخصصان پشتیبانی کامپیوتر: با وجود راهنمایی موجود در اینترنت ، دستورالعملها، راهنماهای گام به گام و هکها، شرکتها از رباتها و اتوماسیون برای پاسخگویی به عنوان پشتیبانی استفاده خواهند کرد.
8- تحلیلگران تحقیقات بازار: تحلیلگران تحقیقات بازار نقش فوقالعاده مهمی در توسعه محصولات دارند، اما هوش مصنوعی و نظرسنجیهای خودکار میتوانند این اطلاعات را بیشتر و کارآمدتر جمعآوری کنند.
9- فروشندگان: از آنجایی که تبلیغات از چاپ و تلویزیون فراتر رفته است و به سمت وب و رسانههای اجتماعی میرود، محصولات دیگر نیازی به فروشنده ندارند. پلتفرمهای رسانههای اجتماعی فروش را از طریق رابطهای برنامه کاربردی رایگان (API) و بازارهای تبلیغاتی خودسرویس انجام می دهند و فروشنده را حذف میکنند و دریافت تبلیغات را برای کاربران سریعتر و آسانتر میکنند. حتی برای تولید خود تبلیغات هم بیشتر از هوش مصنوعی استفاده میشود.
10- فروشندگان خرده فروشی: با استفاده از هوش مصنوعی میتوان عملیات خرده فروشی را بسیار ساده کرد مثلا امروزه فروشگاه های بدون فروشنده وجود دارد و عملیات فروش تماما به دست هوش مصنوعی انجام می شود. هم چنین می توان در فروشگاه ها با استفاده از هوش مصنوعی بر کار کارکنان نظارت کرد.
آینده مشاغلی با هوش مصنوعی نابود نمی شوند.
1-مدیران منابع انسانی: شغل منابع انسانی همیشه به حضور یک فرد نیاز دارد تا با کمک مهارتهای غیرشناختی و استدلالی تعارضات بین فردی را مدیریت کند. حل مسئله، درک زمینهای و دانش کسب و کار مهارت هایی که یک ماشین نمیتواند کسب کند. پیشبینی میشود که این حوزه تا سال 2031 با افزایش مقیاس شرکتها و نیاز به ساختارهای قویتر برای حمایت و کمک به کارکنان، 7.3 درصد رشد کند.
- مدیران فروش: مدیران فروش برای شبکه سازی و همکاری با مشتریان و ایجاد انگیزه و تشویق تیم فروش به هوش هیجانی بالایی نیاز دارند. مدیران همچنین باید داده ها را تجزیه و تحلیل کنند و روندها را تفسیر کنند. سطح بالای هوش مورد نیاز و احتیاج دائمی برای سازگاری با شرایط جدید، این نقش را از اتوماسیون مصون نگه می دارد.
3-مدیران بازاریابی: مدیران بازاریابی باید داده ها را تفسیر کنند، بر کمپین ها نظارت کنند و محتوا تولید کنند. آنها همچنین باید به تغییرات و بازخوردهای سایر شرکتها و مشتریان توجه لازم را داشته باشند و به آنها پاسخ دهند، که باعث میشود هوش مصنوعی در این حرفه کارامد نباشد.
- مدیران روابط عمومی:مدیران روابط عمومی موفق به شبکهای از روابط نیاز دارند تا بتوانند شرایط تبلیغاتی مناسبی را فراهم کنند آن ها باید اطلاعات خود را به روز نگه دارند و بااستفاده از روابط خود به رشد شرکت کمک کنند. انتظار میرود این شغل تا سال 2024، 7.6 درصد رشد کند.
- مدیران ارشد اجرایی: مدیران ارشد باید استراتژی گسترده ای را ارائه دهند، ماموریت ها و اهداف شرکت ها را رهبری کنند وبه تیم های خود در انجام کار انگیزه دهند. این شغل به گونه است که یک ربات نمیتواند جایگزین آن شود.
- هماهنگ کنندگان رویداد: در برنامه ریزی یک رویداد موارد زیادی متغیر است و هماهنگ کردن تمامی این موارد نیاز به یک فرد دارد و از عهده یک ربات خارج است زیرا فرد هماهنگ کننده باید با فروشندگان، پیمانکاران و مترجمان مذاکره کند تا کارها به طور منظم انجام شود.
- نویسندگان: نویسندگان باید مطالب را ایدهپردازی کنند، خلق کنند و تولید کنند،زیرا هوش مصنوعی نمیتواند مانند انسان به طور خلاقانه فکر کند و بنویسد . نویسندگان به دسته های مختلفی تقسیم می شوند که شغل برخی از آنان ممکن است در معرض خطر باشد. به عنوان مثال یک خبرنگار با تجربه کار خود را بهتر از هوش مصنوعی انجام می دهد اما شغل یک نویسنده کپشن اینستاگرام میتواند در خطر باشد.
- توسعه دهندگان نرم افزار:مهندسی و توسعه نرم افزار شغل پیچیده ای است و نیاز به زمان و سرمایه گذاری زیادی برا ایجاد برنامه ها، نرم افزارها و وب سایت ها دارد انتظار میرود این زمینه تا سال 2024، 30.3 درصد رشد کند.
- ویراستاران: در حالی که فناوری تصحیح خودکار که قبلاً ذکر شد می تواند تا حد زیادی این کار را انجام دهد ولی ویراستاران باید مطالب ارسالی نویسندگان را از نظر شفافیت موضوع ، دقت، جامعیت و اصالت بررسی کنند. برخی از نرمافزارها میتوانند شفافیت موضوع و یا سرقت ادبی را بررسی کنند اما ویراستاری باید توسط یک فرد انجام شود تا بتواند یک متن را برای ارائه به یک فرد دیگر بررسی کند.
- 10. طراحان گرافیک: امروزه تولیدکنندههای تصویر مانند Midjourney و DALL-Eوجود دارد که میتوانند هر طرحی را بکشند اما طراحی گرافیک یک زمینه هنری و فنی است که در آن خلاقیت و هوش انسانی بسیار مهم است و هوش مصنوعی نمیتواند جایگزین آن شود.
شروع مسیر یادگیری هوش مصنوعی
در حالی که مطابق پیش بینی ها تا سال 2030 مشاغل زیادی به وجود می آید اما مسئله اتوماسیون تغییرات فراوانی را به وجود می آورد در واقع ترکیب مشاغل و مهارت ها و همچنین الزامات آموزشی تغییر خواهد کرد و باید دوباره طراحی شود.
با وجود اتوماسیون تقاضا برای مهارت های تکنولوژی پیشرفته مانند برنامه نویسی به سرعت رشد خواهد کرد.تقاضا برای مهارتهای اجتماعی، عاطفی و شناختی مانند خلاقیت، تفکرو همچنین مهارتهای دیجیتال پایه افزایش می یابد و تقاضا برای مهارتهای فیزیکی و دستی کاهش مییابد.
تحقیقات نشان میدهد که حدود 3 درصد از نیروی کار جهانی تا سال 2030 نیاز به تغییر شغل دارند، اگرچه این پیش بینی بین 0 تا 14 درصد متغیر است. برخی از این تغییرات در شرکتها و بخشها و حتی مناطق جغرافیایی رخ خواهد داد، مشاغل در حال رشد مشاغلی هستند که به سختی میتوان آن ها را اتوماسیون کرد مانند مدیران ویا مشاغلی که محیط های غیرقابل پیش بینی دارند مانند لوله کش ها.
مزایای اتوماسیون برای اقتصاد
- مصرف کنندگان در انتخاب کالا ها و خدمات آزادانه تر تصمیم می گیرند. به عنوان مثال، دستگاه های نقدی ATM نمونه بسیار ساده ای از اتوماسیون است که به مردم امکان می دهد در هر زمانی که بخواهند پول نقد دریافت کنند.
- هزینههای تولید کاهش می یابد که در نتیجه باعث کاهش قیمت ها می شود، در این صورت درآمد افراد افزایش می یابد و میتوانند از طیف وسیع تری از کالاها و خدمات استفاده کنند.
- انواع جدیدی از مشاغل ایجاد می شود که خلاقانه تر و دارای تنوع بیشتری است و بازارهای کار انعطاف پذیرتری را ارائه میدهد. به عنوان مثال، به جای انجام کارهای تکراری در یک کارخانه، کارگران جوان می توانند مهندس نرم افزار شوند تا ایده ها و روش هایی را که برای ساخت ربات استفاده می شود توسعه دهند.
- اتوماسیون باعث افزایش رقابت بین المللی بین کشور ها می شود و کشور هایی که سریع تر اتوماسیون شده اند دارای مزیت رقابتی می شوند.
مشکلات اتوماسیون برای اقتصاد
- در این فرایند عده ای برنده و عده ای بازنده خواهند شد. برخی از آنها به طور قابل توجهی از اتوماسیون سود خواهند برد مانند توسعه دهندگان نرم افزار. و کسانی که شغل خود را به خاطر اتوماسیون از دست می دهند، ممکن است برای به دست آوردن شغل با مشکل مواجه شوند.
- اتوماسیون ممکن است سود شرکت را افزایش دهد، اما لزوماً دستمزد متوسط را افزایش نمیدهد. از سال 2008، تولید ناخالص داخلی واقعی افزایش یافته است اما دستمزدهای متوسط راکد مانده اند سود شرکت افزایش یافته است، اما سهم درآمد مالیاتی پرداختی شرکت ها افزایش نمی یابد.
- اتوماسیون می تواند قدرت انحصاری شرکت های فناوری را افزایش دهد، به عنوان مثال. اپل و آمازون همگی از اتوماسیون سود می برند تا سهم بیشتری از بازار را به دست آورند.
- با این فرایند به سمتی میرویم که ارتباط اشخاص با یکدیگر کاهش میابد با وجود اینکه بهره وری در کار افزایش میابد اما میتواند موجب افسردگی و مشلات شخصیتی شود که این مسئله را نمیتوان با آمار اندازه گیری کرد.
- یک سیستم کامپیوتری احساس همدلی ندارد و بسیاری از تصمیمات را بدون ملاحظات انسانی خواهد گرفت.
شرکتها و دولتها باید از اتوماسیون و هوش مصنوعی بهره ببرند تا بهرهوری را افزایش دهند و از مزایای آن بهره مند شوند ولی در کنار آن باید به مسائل و چالش هایی که اتوماسیون به وجود می آورد توجه داشته باشند این فناوریها میتواند مازاد اقتصادی ایجاد میکنند که به مدیریت انتقال نیروی کار کمک میکند و تغییر شغل را برای نیروی کار آسان کنند اما این کار به راهحلهای عملی و مقیاسپذیر در چندین حوزه کلیدی نیاز دارد:
- تضمین رشد اقتصادی و بهره وری قوی
- تقویت پویایی کسب و کار ، کارآفرینی و شکلگیری سریعتر کسبوکار جدید
- به روز شدن سیستم های آموزشی برای تغییر محل کار
- سرمایه گذاری روی سرمایه انسانی
- بهبود پویایی بازار کار
- بازطراحی کار
- بازنگری درآمدها
- بازنگری در حمایت از کارگران آسیب دیده
- سرمایه گذاری روی محرک های تقاضا برای کار
به طور خلاصه
در حال حاضر برای همه کار وجود دارد و فردا نیز همه افراد با وجود اتوماسیون سر کار هستند ولی نوع کار متفاوت خواهد بود و نیاز است که افراد مهارت های جدید کسب کنند و خود را با تغییرات سازگار کنند. دولت، رهبران بخش خصوصی و نوآوران همگی باید در جهت هماهنگی بهتر ، ابتکارات جدید ، ایجاد انگیزه برای سرمایه گذاری بیشتر بر روی سرمایه انسانی با یکدیگر همکاری کنند. آینده با اتوماسیون و هوش مصنوعی چالش برانگیز خواهد بود، اما اگر آن را با دقت به کار بگیریم و اثرات منفی آن را کاهش دهیم، آینده بسیار روشن در انتظارمان خواهد بود.